Tajomný squalane

blog_obr_08

Keď som prvýkrát videla slovo squalane, nevedela som ho ani vysloviť. Nieto ešte vedieť, čo znamená. V rámci rozširovania si vedomostí som sa dočítala, že sa číta ako skvalan a je to lipid prirodzene sa vyskytujúci v rastlinách a živočíšnych bunkách. Avšak poďme pekne poporiadku, keďže predpokladám, že vačšina z nás si už nespomína, čo je lipid. Lipidy sú tuky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Sú súčasťou bunkových membrán a majú niekoľko funkcií od ochrany orgánov pred ich poškodením, cez prenos nervových vzruchov až po tvorbu podkožného tuku, ktorý slúži ako tepelná izolácia. Pre naše účely je najdôležitejšia funkcia squalanu, že udržiava ľudskú pokožku hydratovanú. V bunkách pokožky funguje ako prirodzená bariéra. Zabraňuje strate vlahy a zároveň nás chráni pred vplyvom vonkajších toxínov. Ľahký olej bez vône má antibakteriálne účinky, veľmi ľahko sa vstrebáva do pokožky a nezanecháva na nej pocit mastnoty. Osvedčil sa pri problémoch s ekzémom či psoriázou. Aknóznu pleť zbavuje mastnoty. Pri dlhodobom používaní vyhladzuje vrásky, zlepšuje vzhľad jaziev a pigmentových škvŕn. Je možné ho použiť aj ako prvú pomoc na slnkom podráždenu kožu. Pri aplikácii na vlasy ich vyživuje a prinavracia im lesk.

Ako so všetkých dobrým, ani so squalanom sme až tak nevyhrali. Ľudské bunky ho tvoria zhruba do 20. roku nášho života. Následne jeho produkcia rapídne klesá.

Pre úplnosť musím ešte vysvetliť rozdiel medzi squalanom a squalenom. Základná látka sa nazýva squalene. Na rozdiel od squalanu je však menej odolný, rýchlejšie podlieha oxidácii pri kontakte so vzduchom. Preto sa squalene hydrogenizuje, čím sa získava squalane. Čistý squalane vydrží až 2 roky po otvorení.

Keby sme sa pozreli do histórie, ako ľudstvo prišlo k poznaniu squalenu, našli by sme zmienky o oleji z pečene hlbinných žralokov. Práve tá obsahuje vysokú koncentráciu squalenu. Čo robí zo spomínaných žralokov vysoko ohrozené druhy. Kozmetický priemysel využíva squalene zo žralokov v takom množstve, až v súčasnosti hrozí mnohým druhom vyhynutie.

Cruelty-free alternatívou je squalene získaný z rastlín. Najvyužívanejšie sú olivy, amarantové semienka, ryžové otruby, pšeničné klíčky alebo cukrová trstina.

Problém je, že mnohé značky neuvádzajú pôvod squalenu použitom v ich produktoch. Odporúčam kupovať tie, ktoré vedia a neváhajú uviesť zdroj a ten je rastlinného pôvodu.

Osobne sa už neviem dočkať, kedy vyskúšam Squalane Face Oil od českého Onest, ktorý je vyrobený z cukrovej trstiny pestovanej ekologicky.

 

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.